uczniowie

Chcesz wygrać ciekawe nagrody dla siebie i szkoły? Zobacz w jakich programach możesz wziąć udział.

Niezależnie od tego do jakiej chodzisz szkoły, możesz poprosić nauczyciela, żeby zgłosił ją do udziału w naszych programach. Wszystkie konkursy pozwolą wykazać się zdolnościami organizatorskimi, a także kreatywnością

TradycyjnySad.pl

Tradycyjny sad - konkurs grantowy realizowany w partnerstwie z Fundacją "Dzieło Nowego Tysiąclecia" oraz Polską Akademią Nauk. Projekt ma charakter międzyszkolnej rywalizacji i polega na promocji wiedzy dotyczącej starych odmian drzew owocowych oraz na stworzeniu mini sadu składającego się właśnie z tych drzew, w ogólnodostępnym miejscu. Może to być teren przy szkole, plebanii, kościele czy też wyznaczony przez gminę np. fragment parku.

www.tradycyjnysad.pl

ZJWW strona fbos

Zdrowo jem, więcej wiem - wśród dzieci z zerówek i klas I-III szkół podstawowych promujemy zdrowy styl życia. W trakcie zajęć prowadzonych przez cały rok szkolny, realizowanych przez nauczycieli zgodnie z naszymi scenariuszami, które wpisują się w podstawy programowe MEN, dzieci w nieszablonowy sposób zdobywają wiedzę na temat zdrowego stylu życia, w tym odżywiania i roli aktywności fizycznej.

www.zdrowojem.fundacjabos.pl

PNS strona fbos

Poprzez Postaw na Słońce promujemy Odnawialne Źródła Energii, w szczególności fotowoltaikę. Pomagamy przekonać się, że korzystanie z energii słońca w domu jest nie tylko możliwe, ale i opłacalne. Wiedzę o OZE przekazujemy młodzieży, a za jej pośrednictwem również dorosłym - właścicielom domów jednorodzinnych, gospodarzom samorządów i zarządcom nieruchomości. Oprócz uczniów, swoją wiedzą podzielili się również eksperci zajmujący się technologiami OZE oraz przedstawiciele Banku Ochrony Środowiska.

www.postawnaslonce.pl

SOM banery FBOS

Świat oczami młodych to konkurs dla młodzieży w wieku 10-19 lat, przygotowany we współpracy z Pocztą Polską. Dzięki niemu promujemy wśród młodych ludzi zarówno zdrowy tryb życia, jak i filatelistykę. Program kierujemy do szkół, domów kultury, warsztatów terapii zajęciowej i innych jednostek oświatowych, a polega on na zaprojektowaniu znaczka pocztowego. Na podstawie trzech najlepszych prac zostaną wyemitowane znaczki pocztowe, na których znajdzie się nazwisko autora, skrócona nazwa placówki oraz nasze logo.

www.oczamimlodych.pl