nauczyciele

Jeśli chcesz zmienić coś w szkolnej rzeczywistości lub przekazać swoim uczniom  cenną wiedzę o zdrowiu i ochronie środowiska, zapoznaj się z naszą ofertą edukacyjną dla szkół. Dla każdego poziomu nauczania mamy przygotowany ciekawy projekt. Poza atrakcyjnymi nagrodami udział w projektach zapewnia zwiększenie doświadczenia oraz podniesienie kwalifikacji w zakresie edukacji związanej ze zdrowym i ekologicznym stylem życia.

PG baner www fbos

PlanujeGotuje.pl - serwis internetowy i aplikacja mobilna zawierająca bazę przepisów kulinarnych. Ciekawym elementem aplikacji jest kreator jadłospisu, czyli narzędzie umożliwiające komponowanie własnej diety z wybranych posiłków dostępnych na stronie lub w aplikacji.

www.planujegotuje.pl

TradycyjnySad.pl

Tradycyjny sad - konkurs grantowy realizowany w partnerstwie z Fundacją "Dzieło Nowego Tysiąclecia" oraz Polską Akademią Nauk. Projekt ma charakter międzyszkolnej rywalizacji i polega na promocji wiedzy dotyczącej starych odmian drzew owocowych oraz na stworzeniu mini sadu składającego się właśnie z tych drzew, w ogólnodostępnym miejscu. Może to być teren przy szkole, plebanii, kościele czy też wyznaczony przez gminę np. fragment parku.

www.tradycyjnysad.pl

ZJWW strona fbos

Zdrowo jem, więcej wiem - wśród dzieci z zerówek i klas I-III szkół podstawowych promujemy zdrowy styl życia. W trakcie zajęć prowadzonych przez cały rok szkolny, realizowanych przez nauczycieli zgodnie z naszymi scenariuszami, które wpisują się w podstawy programowe MEN, dzieci w nieszablonowy sposób zdobywają wiedzę na temat zdrowego stylu życia, w tym odżywiania i roli aktywności fizycznej.

www.zdrowojem.fundacjabos.pl

PNS strona fbos

Poprzez Postaw na Słońce promujemy Odnawialne Źródła Energii, w szczególności fotowoltaikę. Pomagamy przekonać się, że korzystanie z energii słońca w domu jest nie tylko możliwe, ale i opłacalne. Wiedzę o OZE przekazujemy młodzieży, a za jej pośrednictwem również dorosłym - właścicielom domów jednorodzinnych, gospodarzom samorządów i zarządcom nieruchomości. Oprócz uczniów, swoją wiedzą podzielili się również eksperci zajmujący się technologiami OZE oraz przedstawiciele Banku Ochrony Środowiska.

www.postawnaslonce.pl

SOM banery FBOS

Świat oczami młodych to konkurs dla młodzieży w wieku 10-19 lat, przygotowany we współpracy z Pocztą Polską. Dzięki niemu promujemy wśród młodych ludzi zarówno zdrowy tryb życia, jak i filatelistykę. Program kierujemy do szkół, domów kultury, warsztatów terapii zajęciowej i innych jednostek oświatowych, a polega on na zaprojektowaniu znaczka pocztowego. Na podstawie trzech najlepszych prac zostaną wyemitowane znaczki pocztowe, na których znajdzie się nazwisko autora, skrócona nazwa placówki oraz nasze logo.

www.oczamimlodych.pl

EKOMODEL logo domek kontra

Uczestnicy konkursu EkoModel wykonują makiety i modele, które promują eko-instalacje w domach jedno- i wielorodzinnych. Konkurs kierowany jest do każdego chętnego: osób indywidualnych, grup czy instytucji. Modele konkursowe oceniane są przez komisję składającą się z modelarzy, ekologów Banku Ochrony Środowiska i oczywiście przez nasz zespół.

www.ekomodel.fundacjabos.pl

WWW APZ strona fbos

Polecamy także portal www.aktywniepozdrowie.pl, który jest eksperckim wsparciem merytorycznym dla naszych projektów prozdrowotnych, ponadto zawiera wiele zdrowych i zbilansowanych przepisów, ciekawe propozycje gier i zabaw na świeżym powietrzu, felietony o zdrowym stylu życia, słowniczek trudnych pojęć.