Podsumowanie IV edycji projektu "Postaw na Słońce"

15 październikaa 2018

20181012 131900W dniu 12 października br. już po raz czwarty odbyła się gala rozdania nagród w projekcie Fundacji BOŚ realizowanym pod nazwą „Postaw na Słońce”.  Jak co roku laureatów zaproszono do Ministerstwa Środowiska. Na uroczystości pojawiło się ponad 150 osób z całej Polski – laureaci konkursu, nauczyciele, rodzice i dyrekcje szkół.  Gratulacje i podziękowania najlepszym Zespołom złożył Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska – Pan Sławomir Mazurek oraz przedstawiciele Banku Ochrony Środowiska - Pani Anna Żyła, główna ekolog Banku i przewodnicząca Rady Fundacji oraz Pan Paweł Anyszewski – Dyrektor Departamentu Marketingu.

Celem projektu „Postaw na Słońce” jest promocja Odnawialnych Źródeł Energii. W pierwszym etapie młodzież zdobywa wiedzę o mikroinstalacjach OZE i przygotowuje projekty takich instalacji dla domów jednorodzinnych. W drugim etapie, uczniowie przekazują zdobytą wiedzę oraz prezentują swoje projekty na forum szkoły, a następnie podczas zorganizowanych przez nich samych konferencji lokalnych, skierowanych do osób dorosłych. W konkursie wzięło udział ponad 1200 uczestników z niemal 200 zespołów uczniowskich z całej Polski. Łącznie przygotowali 500 projektów mikroinstalacji fotowoltaicznych dla domów jednorodzinnych i zorganizowali 30 lokalnych konferencji dla niemal 2,3 tys. gości. W ramach równoległego konkursu filmowego uczniowie nakręcili ponad 30 reportaży, dokumentujących mikroinstalacje OZE znajdujące się w ich okolicach. Patronat honorowy nad IV edycją objęli: Minister Środowiska, Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Energii

Podczas uroczystej gali Goście obejrzeli najlepsze uczniowskie reportaże, po czym nastąpiło uroczyste wręczenie nagród, które laureaci otrzymali z rąk Pana Ministra Sławomira Mazurka, Pani Anny Żyły oraz Pana Radosława Żuka. prezesa Fundacji BOŚ.

Obecnie trwa rejestracja do kolejnej, piątej edycji konkursu.

Na zgłoszenia czekamy do 16 listopada 2018 pod adresem www.postawnaslonce.pl

20181012 13261920181012 13192820181012 135207